- KLM lanceert een nieuwe tak voor pakketreizen zodra het reisadvies voor toeristen wordt versoepeld.
- Hiermee begeeft KLM zich op het terrein van touroperators die samenwerken met luchtvaartmaatschappijen om een pakketreis samen te stellen.
- KLM Holidays en Transavia Holidays moeten samen in de top drie van touroperators komen. Reisorganisaties spreken ondertussen van concurrentievervalsing.
KLM begeeft zich binnenkort op het terrein van touroperators. De luchtvaartmaatschappij staat paraat om ‘KLM Holidays’ te lanceren, die pakketreizen organiseert zodra het reisadvies voor toeristen wordt versoepeld.
Dat meldt De Telegraaf. KLM heeft de Nederlandse online afhandelaar Airtrade overgenomen om pakketreizen te kunnen bieden.
In een pakketreis is alles geregeld: de vlucht, de transfer, hotel en eventueel ook excursies en een huurauto.
KLM heeft grote ambities: “We willen nu zelf in de top 3 touroperators voor vliegvakanties komen, samen met onze zuster Transavia Holidays”, zegt topman Harm Kreulen van KLM Nederland tegen De Telegraaf. KLM Holidays moet ook in andere landen van start gaan.
Kreulen verwacht dat de vraag naar vakantiereizen eerder herstelt van de coronacrisis dan zakelijke reizen, waarbij toeristen voor zeker willen gaan en vaker een pakketreis kiezen.
Luchtvaartadviseur Ruud Jansen zegt in De Telegraaf dat KLM normaliter het meest aan zakenreizigers verdient en dat daar de focus zou moeten liggen.
KLM boekt eigen stoelen voor pakketreisklant
Pakketreizen zijn traditioneel het terrein van reisorganisaties die samenwerken met luchtvaartmaatschappijen als KLM. Ze contracteren stoelen op dezelfde vluchten als waar KLM straks zijn eigen pakketreisklanten plaatst.
Reisorganisaties zijn niet blij met deze stap van KLM en spreken in De Telegraaf hun ongenoegen uit. KLM gaat eigen klanten beconcurreren, zeggen ze. Ook beschuldigen ze de luchtvaartmaatschappij van concurrentievervalsing.
"KLM krijgt miljarden aan staatsleningen om corona te overleven. Dat kun je niet misbruiken voor de overname van een reisbedrijf. Beroerde timing. We laten uitzoeken of dat mag", zegt Corendon-baas Steven van der Heijden tegen de krant.
Corendon heeft een driejarig contract voor vluchten op de Antillen, waar KLM deze zomer pakketreizen voor wil aanbieden. Ook Sunweb-directeur Mattijs ten Brink heeft zijn twijfels bij de strategie. Overheidssteun ontvangen en tegelijk de zwaar getroffen reisbranche beconcurreren, dat zou de regering volgens hem niet mogen toelaten.
Lees meer over KLM:
- Recordverlies van €7 miljard voor Air France-KLM – serieus herstel pas in de zomer van 2021
- Geen ultragoedkope vluchten meer van Norwegian Air tussen Europa en de VS: opluchting voor KLM en British Airways, minder voordeel voor reizigers
- Dit zijn de 20 veiligste vliegmaatschappijen ter wereld – KLM zit er opnieuw bij